Kärleksmums eller Mockarutor = samma goda kaka
Du behöver till kakan:
150 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
Till glasyren:
125 gram smör
3 msk starkt kaffe
1 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Du behöver också ca 2dl kokosflingor att garnera/strö över kakan när den är klar!
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225c. Sen börjar man med smeten till kakan.
1. Smält smöret och passa på att förbereda med bakplåtspapper på en en djup plåt.
2. Socker och ägg vispas ordentligt tills det blivit pösigt. ( helst med en elvisp)
3. Ta en ny skål/bunke och blanda samman alla torra ingredienser. Kakaon kan man sila om den är väldigt klumpig.
4. Häll över mjölblandningen från punk 3 i skålen med det pösigt visapade ägg-sockerblandningen och kör ett par varv med elvispen så smeten blandar sig. Tillsätt mjölken och det smälta smöret.
Vispa allt till en jämn smet. Häll ut smeten över den bakplåtspapperklädda plåten och grädda nederst i ugnen ca 10 minuter – max en kvart.
Medans kakan är i ugnen hinner man snabbt slänga i hop den goda glasyren!
1.Börja med att smälta smöret i en kastrull, när det smält kan man låta kastrullen stå kvar på den varma men avstängda plattan (så att glasyren håller sig varm)
2. Tillsätt kaffe, kakao och vanilj+ florsocker i kastrullen och rör om ordentligt, mosa eventuella små klumpar som florsockret bildar. Det skall vara en brun, mjuk, fin och kletig glasyr när du är klar. Som sagt låt den färdiga smeten sen stå kvar på plattan för att den skall hållas mjuk och smidig till det är dags att breda ut den över kakan.
Jag brukar byta kaffet mot en espresso, vilket ger en något mer kraftig smak av kaffe i glasyren- Det tycker jag är en god brytning till den annars så söta kakan:)
Ta ut kakan efter ca 10 min, ibland kan ett par minuter extra behövas. Känn av så den inte blir för torr! Tiden i ugnen variera lite beroende på ugn och storlek på plåt.
Låt kakan svalna några minuter. Men vänta inte för länge, glasyren stelnar när den kallnar. Smeta ut glasyren över hela kakan och strö över kokosflingorna. Låt kakan svalna helt innan du börjar skära upp den i rutor. Har du plats i kylen är det till och med lättare efter en stund i kyla att skära kakan.
Enkelt att baka och tar inte allt för lång tid 🙂 Dessutom svingott!