Köttbullar
För ca 4 portioner köttbullar.
Det här behöver du:
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gullök
1 tsk salt eller efter smak
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
ev lite vitpeppar
400-500 gram nötfärs ( går att byta ut till blandfärs eller hälften kalvfärs).
1 ägg
Ugnen skall sättas på 250C.
Förbered: Löken rivs på den grova sidan på ett rivjärn, kan vara bra att börja med innan du sätter igång med färsen.
Börja med att blanda ströbröd och vatten i en bunke, tillsätt kryddorna och rör om. Blandningen kommer svälla och du tillsätter därefter (ganska så direkt) ägget och den rivna löken. Rör om smeten och blanda i färsen.
Ta en plåt som du klär i bakplåtspapper och börja sedan att rulla köttbullarna. Lägg dem på plåten (går att lägga dem ganska så tätt) och ställ sen in plåten nederst i ugnen i 10 minuter. Efter ca 10 minuter tar du ut plåten och rullar runt köttbullarna och ställ sedan in plåten igen fast denna gång i mitten. Köttbullarna skall nu stå sammanlagt ca 15 minuter till, kan dock vara bra om du under denna kvart en gång till rör runt eller skakar på plåten så att bullarna vänds om.
Servera med gräddsås och kokt potatis eller hemmagjort potatismos och lingon. Skall köttbullarna serveras till julbordet kan du när du gör i ordning färsen/smeten tillsätta en gnutta kryddpeppar för en juligare smak:)
Bon appétit!