Middagstips inför dejten
Har du som så många andra dejtat via internet? Eller hittat en flört under semesterns varma sommardagar och nu funderar du på att bjuda hem den potentiella kärleken på middag? Oftast är man redan lite härligt nervös och magnerverna lite lagom pirriga över att dejten skall bli lyckad! Det finns många bra tips att få inför en dejt och hur man kan träffa sin kanske framtida partner på dejtingplatsen.se. Jag tänkte därför bidra med tips på god mat som är lätt att lyckas med så att du istället kan fokusera på din dejt! Det sista du vill är att stå vid spisen allt för länge i stekos samtidigt som du såklart skall visa att du kan slänga i hop en god hemlagad middag! Det kan ju inte finnas någon som inte gillar mat?!
Panerad rödspätta med hemlagat potatismos som serveras med kall romsås.
Det här behöver du:
Till fisken
300 gram rödspättafilé, kan även bytas ut till piggvar eller rödtunga.
salt & vitpeppar
1 citron
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl ströbröd
Till potatismoset
10 potatisar
1,5 dl grädde
Salt svart och vitpeppar
2 rejäla klickar smör
1,5 dl mjölk
Till den kalla romsåsen
2-3 matskedar majonnäs
2,5 dl Crème fraiche
2-3 msk röd rom
Salt
färsk gräslök
Steg 1. Börja med att göra klart den kalla romsåsen och ställ den sedan i kylen så att den bara är att ta fram till serveringen. Kan göras långt i förväg för att slippa stressa sen.
Rör i hop crème fraichen och majonnäsen och tillsätt en nypa salt, rom och slutligen klipper du ner gräslök i små bitar. Rör om ordentligt och smaka av.
Steg 2. Skala och dela potatisen i halvor och låt den koka i vatten som du saltat en aning. Den skall kokas mjuk och när den är klar häll sedan av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på spisen, släng ner 2 ordentliga klickar smör, tillsätt grädden och mjölken. Eventuellt behöver du inte ta riktigt all vätska direkt utan börja med hälften eller en tredjedel. Ta elvispen och kör på låg effekt. Beroende på mosets konsistens så tillsätt mer av vätskan. Smaka av med kryddorna. Snåla inte med smöret! Moset blir fluffigt och lent och det går snabbt när du använder elvispen. Kör inte för länge så det blir klistrigt! Går även att använda en vanlig hederlig mospress också!
Steg 3. Fisken gör du sist av allt eftersom att den steks på ett par minuter går detta momentet fort. Det du kan ha gjort i förväg tillexempel medans du kokar potatisen är att du förbereder med en skål där du knäckt i äggen som du också vispat upp. Ytterligare en skål/ fat med mjöl och en annan med ströbröd.
Sätt på stekpannan och lägg i en rejäl klick smör. Salta fisken och pudra över en aning vitpeppar. Vänd runt fisken i mjölet, doppa den därefter i ägget och direkt därefter vänder du runt den i ströbrödet. Sedan rakt ner i stekpannan. Tänk på att inte ha plattan på maxtemperatur då det lätt bränner men heller inte för lågt, fisken steks på 2-3 minuter på var sida, den blir alltså klar snabbt då det är tunna filéer. Den skall ha fin gyllene yta!
När fisken är klar är det bara att servera tillsammans med det hemlagade moset , den kalla romsåsen och garnera med citronklyftor och kanske ett kallt glas vitt vin eller en ljus öl.